Teamfoto JC Hoveniers
Werkzaam in Schiedam, hoofdvestiging Amstelveen
Wat u moet kunnen over het snoeien van bomen Redactie, 4 april 2024
Snoeien van boom met tuingereedschap

De aanwezigheid van bomen is onmisbaar in een tuin. Ze bieden niet alleen groen, maar zorgen ook voor schaduw en hebben een grote betekenis voor dieren en insecten. Om ervoor te zorgen dat de bomen in uw tuin goed gedijen, is het van belang om ze regelmatig te snoeien.

Om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden is regelmatig snoeien noodzakelijk. Het is echter geen eenvoudige klus en vereist enige kennis van bomen en gereedschap. Het is noodzakelijk om over voldoende kennis van bomen en gereedschap te beschikken om een boom goed te kunnen snoeien. In dit artikel gaan we in op waarom het essentieel is om bomen regelmatig te snoeien en geven we handige tips over de beste manier om dit te doen.

Redenen voor het snoeien van bomen

Het kan van groot belang zijn om een boom om meerdere redenen te snoeien. Bomen groeien en ontwikkelen zich continu. Af en toe groeien bomen in een richting die u mogelijk niet mooi vindt. Het handhaven van de juiste vorm van een boom is de eerste reden om te snoeien.

De groei van de boom controleren en in goede banen leiden kan door hem jaarlijks terug te snoeien. Het houdt de groei van de boom in evenwicht en binnen de gewenste marges. Een tweede reden om bomen te snoeien is wegens mogelijke gevaren die ze met zich meebrengen.

Soms groeien bomen op een gevaarlijke manier, dan is het noodzakelijk om de boom te snoeien. Let goed op takken die te zwaar zijn, takken die het zicht belemmeren of takken die hinderlijk groeien. Als laatste is er de zorg om de gezondheid van uw boom.

Het is soms nodig om te snoeien om de boom in goede gezondheid te houden. Snoeien kan het wegnemen van zieke takken of grote delen van de boom omvatten. Snoeien kan noodzakelijk zijn vanwege de omvang van de boom die de gezondheid in gevaar brengt.

Snoeiinstructies voor u

Het is belangrijk om niet te veel van de boom weg te snoeien. Als u meer dan 20% van de blad dragende takken verwijdert belemmert u de groei van de boom. Voor het voorkomen van uitlopers is het essentieel om takken aan de basis af te snijden. Het is belangrijk om niet te dicht bij de stam te snoeien, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

Wanneer takken extreem dik zijn, is het aangeraden om ze in 2 stappen weg te halen. Zaag de tak eerst op de gewenste plaats aan de onderzijde en verwijder deze vervolgens van bovenaf. Hierdoor zal de tak niet onverwacht breken of scheuren, wat de klus een stuk veiliger maakt.

Het wegsnoeien van hoofdtakken die naar binnen groeien is essentieel. Het is noodzakelijk om altijd dood hout te verwijderen. Als takken tegen elkaar schuren, snoei dan altijd de zwakste tak.

U kunt zich voorbereiden op het snoeien van de boom!

Nu alle belangrijke regels op een rijtje zijn gezet, kunt u beginnen met de voorbereiding. Het is verstandig om alvast de juiste gereedschappen klaar te zetten voor het snoeien. Een goede snoeischaar is onmisbaar, handig voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Als u denkt aan het snoeien van hogere takken, is het aan te raden om een telescopische snoeischaar te overwegen. Bij dikkere takken kunt u een takkenschaar of snoeizaag gebruiken om ze te verwijderen. Nadat u de juiste gereedschappen heeft aangeschaft, is het van belang om hulp en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Het dragen van een ladder en volledig dekkende kleding is noodzakelijk bij het snoeien. Vergeet niet om ook beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. U staat op het punt om te gaan snoeien. Denk eerst goed na en maak een plan van aanpak voordat u begint. Het is belangrijk om te beslissen wat er met de boom moet gebeuren voordat u begint met snoeien. Denk na over de gewenste vorm en check op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Voordat u begint met snoeien, is het verstandig om te plannen hoe u te werk gaat en wat er gesnoeid moet worden. Let erop dat u alle kanten van de boom snoeit, omdat snoeien de groei van de boom stimuleert en een ongelijke groei kan veroorzaken. Het is nu de juiste periode om te beginnen met het snoeien van de boom! Denk eraan om de regels op te volgen en uw veiligheid en de veiligheid van de omgeving te waarborgen.

Het is verstandig om een vakman in te schakelen voor het snoeien van bomen

Het snoeien van bomen kan een uitdagende taak zijn die de nodige precisie vraagt. Als u de taak liever aan vakmensen overlaat, dan is dat zeker een mogelijkheid!Indien u hulp nodig heeft of informatie wilt ontvangen, kunt u JC Hoveniers bereiken via 085 106 1521.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1521

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over JC Hoveniers

JC Hoveniers, waar vakmanschap en passie samenkomen om uw buitenruimte tot leven te brengen. Als toonaangevend hoveniersbedrijf streven we naar niets minder dan uitmuntendheid in elk aspect van onze dienstverlening. Met jarenlange ervaring en een diepgewortelde liefde voor groen, bieden we deskundig advies, op maat gemaakte ontwerpen en zorgvuldig onderhoud om uw tuin om te toveren tot een oase van natuurlijke pracht. Van het eerste consult tot de laatste aanraking, kunt u vertrouwen op onze toewijding aan kwaliteit, betrouwbaarheid en klanttevredenheid. Ontdek de mogelijkheden met JC Hoveniers en laat uw buitenruimte stralen als nooit tevoren.


VCA